Служителите на заплата повече прегръщат зелените идеи

Хората, наети на почасово заплащане, са по-малко склонни да се ангажират с мерки за опазване на околната среда по време на работа като например акции за повторно използване на материали или рециклиране, сочи ново изследване.

silhouettes-582969_640

Проучването показва, че мерките за устойчивост се въвеждат по-лесно в предприятията, които наемат служители на заплата, а не разчитат на по-гъвкави договори или почасови структури на заплащане.

Пет проучвания на психолози от Университета на Британска Колумбия, публикувани в списание „Организационно поведение и процеси в човешките решения“, са установили, че хората, при които действа нагласата „времето е пари“, са по-малко склонни да се ангажират със зелени кампании.

Елизабет Дън, доцент в университета, и докторантът Ашли Уиланс, са използвали данни от близо 7000 души, получени чрез „Британското изследване сред домакинствата“. Те установили, че работещите почасово са по-малко ангажирани с каузи за околната среда, отколкото техните колеги, които работят на заплата. Това е така дори когато се вземат под внимание фактори като пол, месечни доходи, семейно положение.

Учените нарочно провели отделно проучване – сред току-що завършилите колеж или университет, като младежите били запитани за своите очаквания за заплащането и за поведението си спрямо околната среда. На едната половина от групата било казано, че получава заплата на час, а на другите сговорили за годишна заплата. Оказало се отново, че тези, които мислят „на годишна база“, а не за почасово заплащане, са по-склонни да се заемат с екологични кампании и действия.

Отделно проучване пък показало, че хората с нагласа „времето е пари“ са по-малко склонни да рециклират хартиените си отпадъци.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*