Инвестициите в чиста енергия остават силни, въпреки спада в цените на петрола

Анализаторите от Frost & Sullivan добавиха своя глас към хора, който настоява, че падащите цени на петрола ще имат минимално влияние върху ВЕИ инвестициите.

 oil-rig

Въпреки, че спадът на цените на петрола постави под въпрос някои средносрочни изгледи за възобновяемите енергийни източници, редица анализатори, включително Deutsche Bank и Bloomberg New Energy Finance, усилно подчертават как цени от порядъка на 60 долара за барел ще имат минимално влияние върху растежа на ВЕИ. В изявлението си Frost & Sullivan потвърдиха тази теза.

Тъй като на петрола сега се падат само 5% от световното производство на електроенергия, а в много страни то е 1% или по-ниско, той просто вече не се счита за приемлив вариант за производство на електрическа енергия“, казва старшият консултант на Frost & Sullivan Джонатан Робинсън.

Frost & Sullivan отбелязват, че „конвенционалните горива“ ще останат преобладаващ източник на енергия, особено в развиващите се икономики в Азия и Африка. Китай ще продължи да изгражда въглищни мощности – въпреки опасенията заради замърсяването на въздуха в страната. Една от страните, които най-много страдат от спадащите цени на петрола, това е Русия, посочват още анализаторите. Там може да се очаква намаляване на инвестициите в нови мощности, тъй като „държавните структури не разполагат с необходимите средства, а частните инвеститори губят доверие заради икономическата криза.“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*