3 млрд. евро ще се инвестират в украинската соларна индустрия до 2020 г.

solar-cells-191687_640

До 3 милиарда евро ще бъдат инвестирани в развитието на украинската индустрия за слънчева енергия до 2020 г., според неотдавнашно изявление на официалния говорител на прес-службата на Украинския кабинет на министрите.

Това е част широкомащабните планове на украинското правителство за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в общия енергиен микс на страната до 11% в срок до 2020 г. и за намаляване на зависимостта на страната от руския газ. Общият обем на инвестициите в развитие на възобновяемите източници на енергия в страната ще достигне 15 милиарда евро.

Според Сергей Савчук, председател на Държавната агенция за енергийна ефективност и икономия на енергия на Украйна, развитието на възобновяемите енергийни източници (представляващи в момента 3,8% от украинския енергиен баланс) и по-специално на фотоволтаиката се очаква да бъде един от държавните приоритети през следващите няколко години.

По-голямата част от средствата ще бъдат осигурени от бюджета на страната, а по-малка част – от частни инвеститори. Според някои източници в украинското правителство, сред тези инвеститори биха могли да са и някои добре известни украински олигарси, както и на чуждестранни инвеститори от Чехия и Германия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*