Суша заплашва да вгорчи карнавала в Рио

carnival-476816_640

Прословутият карнавал в Рио де Жанейро започва, но градът се подготвя за възможен недостиг на вода заради тежката суша. Пресъхващите един след друг язовири в Югоизточна Бразилия притесняват водещата туристическа дестинация в страната.

Властите твърдят, че не съществува непосредствен риск от прекъсване на водата. Хотелите и ресторантите в крайбрежния град обаче се подготвят за тази възможност, докато очакват почти един милион туристи за тържествата, които официално започват този уикенд и ще продължат до 18-ти февруари.

Асоциацията на хотелите в Рио е поискала от своите членове да предприемат по-енергични мерки за съхраняване на водата. Съюзът на хотелите и ресторантите в града заяви, че всички трябва да са готови за недостиг на вода. Междувременно някои участници в уличното карнавално шествие са отменили доставянето на цистерни с вода, които традиционно се използват за разхлаждане на празнуващите.

„Областният управител заяви, че не съществува риск от недостиг на вода в краткосрочен план, а Cedae (местното ВиК) увери, че градът няма да остане без вода по време на карнавала, но все пак остава известно безпокойство,“ коментира Антонио Педро Фигейра де Мейо – секретар по туризма в града.

За сериозността на ситуацията показателно е това, че два от 4-те големи язовира, които захранват града, са достигнали „нулев оперативен капацитет“, т.е. са пресъхнали.

На 21 януари язовир Парайбуна, най-големият от четирите, които доставят вода в Рио, спадна до така наречения „мъртъв обем“ – когато водата е недостъпна – за първи път, откакто е построен през 1978 г. Пет дни по-късно язовир Санта Бранка също спадна до исторически най-ниското си ниво.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*