Фотоволтаични LED лампи осветяват парк “Студентски”

Често обвиняваме управниците, че им липсва далновидност и мислене в перспектива, и малцина очакват някой от тях да прояви интерес към енергоспестяващи технологии и възобновяема енергия. Хубави примери обаче има и у нас и един от тях е фотоволтаичното LED осветление на парк “Студентски” в столицата.

Иновативно фотоволтаично светодиодно осветление осветява вечерно време парк „Студентски“. Осветителните стълбове, разположени по протежение на алеите, нямат никаква връзка с електрическата мрежа и не черпят ток от нея – осигуряват си енергия само и единствено чрез фотоволтаичните панели, които са монтирани на всеки стълб.

Заедно с добрата поддръжка на тревните площи иновативното осветление радва жителите на района, подсказват форуми в кибер-пространството. Освен студенти из парка се разхождат майки с деца, стопани с домашни любимци, възрастни хора и всички жители на квартала, търсещи отмора и ободряване.

Всъщност фотоволтаичното LED осветление на парка не е никаква новост. То бе “открито” в края на 2007 г. от ректора на ТУ – София проф. д-р. инж. Камен Веселинов. Обектът е съвместен проект на Техническия университет и „Денима 2001“. Самите осветителни стълбове са проектирани и конструирани от преподаватели и възпитаници на ТУ – София, а са изработени от специалисти на “Денима”. Те имат оригинален дизайн, защитен в централата за промишлени образци на ЕС в испанския град Аликанте.

Проектът за фотоволтаично LED парково осветление в “Студентски” беше пилотен, но засега не е известно да е последван от по-мащабно внедряване.

2 коментара

  1. И аз не мога да се въздържа от коментар, но същото осветление работи от лятото на 2009 г. в градинката зад ритуален дом „Красно село“

  2. Не мога да се въздържа и да не коментирам тази новина. Парк „Студентски“ няма в София. Паркът се казва „Мир и дружба“ и всеки запознат с боравенето със сайта BGMaps може да установи това лично. Авторът/Авторката би било добре да се образова на тази тема. Изхождайки от тази неточност, можем да поставим под съмнение и първата част от статията, където се възхвалява тази система. Аз имам лични наблюдение и наистина, първият път когато видях тези лампи, бях приятно изненадан, за съжаление рано установих, че светлината им трае не повече от 2 часа и ако се налага на човек да се връща по-късно през парка, трябва несъмнено да се обади прощално на близките си и да се подготви за среща я с безстопанствените четириноги приятели, населяващи района на ректората на ТУ София, я с крадци и изнасилвачи. Все пак е добре, че въобще нещо е направено, за съжаление не виждам никакво развитие след това.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*