Най-големият бум на алги е видим от космоса

Нови снимки наскоро разкриха гледката на цъфтеж на водорасли в Каспийско море, който е толкова голям, че…. може да се види от космоса.

algal-bloom

Публикуваните наскоро снимки са били направени от сателита на Южна Корея Kompsat-2 през 2012 г. Те показват зелените води в плитката северна част на морето, известна като делтата на Вогел, където се случва масивният цъфтеж на водорасли.

Според Европейската космическа агенция, високите нива на фосфор заради попадането във водата на торове, перилни препарати и инфилтрат от канализацията, предизвика цъфтеж на водораслите като този от снимките. След като се размножат, водораслите започват цъфтежа си, което срива нивата на кислорода във водата и пречи на други важни форми на живот в езерата като например есетрите, които живеят в района на Каспийско море.

Зоната, в която се случва този цъфтеж на водорасли, се намира в близост до район на Казахстан, богат на минерали и резерви от изкопаеми горива, често наричан „полуостровът на съкровищата“. „Earth Snapshot“ отбелязва, че промишлената и селскостопанската дейност в района са довели до големи загуби на влажни зони. Изхвърлянето на големи количества производствени отпадъци и утайки в сравнително плиткия участък от морето допълва картината. Всичко това подпомага цъфтежа на водораслите.

С над 371 000 кв. км. площ Каспийско море е най-големият безотточен воден басейн на Земята.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*