Договорено бе работно глобално споразумение за климата

Почти 200 страни постигнаха съгласие по проект на текст на ново глобално споразумение за борбата с изменението на климата. Въпреки това останаха висящи някои трудни решения относно широката гама от възможности за ограничаване на покачването на глобалните температури.

red-planet-571902_640

Правителствените делегати приеха документа, който се състои от 86 страници, като основа за преговорите за глобално споразумение за климата, което трябва да бъде договорено по-късно тази година на конференция в Париж.

Документът включва коренно различни предложения за забавяне на изменението на климата – като се започне от една част, която предвижда поетапно сприране на нетните емисии на парникови газове до 2050 г., например, и се стигне до друга част, касаеща изтеглянето на пика на емисиите „възможно най-скоро“.

Сега страните вече са напълно наясно с позициите на другите“, каза Кристиана Фигерес, ръководител на секретариата на ООН за изменението на климата, говорейки за документа, който първоначално беше дълъг само 38 страници. Според нея, по-дългият текст ще бъде основа за следващите предварителни преговори през юни, но ще ги направи „малко по-трудни“.

Еко-активистите на свой ред коментираха, че постижението е много положително. Според тях е ценно това, че в документа присъстват всички гледни точки, включително и такива идеи като боливийското желание за Международен климатичен трибунал на правосъдието, който да съди страните, които не успяват да спазят обещанията за действие за климата.

Всичко в Женева създава предпоставка за успех в Париж,“ каза Джули-Ан Ричардс от Програмата за климатично правосъдие. Тя каза, че дебатът в Женева контрастира с много други сесии на ООН, които са създавли усещане за „вадене на зъби … – болезнено и трудно за свършване на работата“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*