Над 9 милиона тона нови пластмасови боклуци ще се озоват в океаните през 2015 г.

Световните океани са задръстени от пластмасови отпадъци, а още и още нови бокуцинавлизат в моретата постоянно. Колко точно? Ето колко: достатъчноколкото да поставим по пет торби, пълни с пластмасови боклуци, на всеки 30 см от крайбрежията по света.

plastic-bottles-115069_640

Това е изводът на учени, които наскоро публикуваха своите оценки за пластмасовото замърсяване. Според учените, 8 милиона метрични тона пластмасови боклуци навлизат в океаните всяка година, идвайки от 192-те крайбрежни държави по света. И това са данни от 2010 година!

Въз основа на прогнозите за нарастващите обеми отпадъци учените са изчислили, че над 9 милиона тона нови пластмасови боклуци ще се озоват в океаните през 2015.

Китай е отговорна за най-голям дял от „океанската“ пластмаса с по около 2,4 милиона тона годишно – около 30 процента от световния пластмасов отпадък. Следват я Индонезия, Филипините, Виетнам, Шри Ланка, Тайланд, Египет, Малайзия, Нигерия и Бангладеш.

Боклукът обхваща почти всичко, което можем да си представим, изработено от пластмаса. Това включва пазарски чанти, бутилки, играчки, хранителни опаковки, риболовно оборудване, филтри от цигари, слънчеви очила, кофи и тоалетни чинии.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*