Американци с мерак да изградят 20 GW ВЕИ централи в Индия

renewables_1

Американските компании SunEdison и First Solar са готови да изградят повече от 20 000 мегавата нов ВЕИ капацитет в Индия до 2022 г. Това е най-новият резултат от усилията на министър-председателя на страната Нарендра Моди да изпълни амбициозните възобновяеми цели на Индия.

Фирмите обявиха плановете в началото на първата голяма конференция за възобновяема енергия в Индия, където правителството се опитва да получи подкрепа от страна на инвеститорите за постигане на целта от 100 000 мегавата чиста енергия до 2022 г. Това, ако се случи, би било 33-кратно увеличение спрямо днешното ниво.

SunEdison заяви, че ще изгради 15 200 MW слънчеви и вятърни мощности до 2022 г. First Solar пък пое ангажимент да развие 5000 MW слънчеви инсталации до 2019 г. Техните ангажименти дойдоха след решенията за строителство на нови соларни централи от местните дружества Adani Enterprises и Essel Group.

„Индия има критична нужда от добавяне на нов капацитет в своята мрежа, тъй като продължава да отчита силен икономически растеж и нарастващо търсене на енергия“, каза Пашупати Гопалан, президент на SunEdison за азиатско-тикоокенаския регион.

Моди направи енергията от възобновяеми източници приоритетна за новото правителство, което е на власт от девет месеца. Неговото желание е да се възползва от спадането на цените на слънчевата енергия, за която се очаква да достигне паритет с конвенционалната енергия до 2017 г.

Анализаторите обаче казват, че целите на Модил ще бъдат трудни за постигане като се имат предвид лошото финансово състояние на електроразпределителните дружества, които трябва да изкупуват слънчевата енергия, и бавните процедури за придобиване на земя за електроцентралите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*