Европейски пилотни проекти ще насърчават зелената енергия

money-euro

Комисарите по енергетиката и климата в Европейския съюз стартираха два пилотни проекта, които имат за цел инвестирането на над 1 милиард евро в мерки за спестяване на енергия и адаптиране към изменението на климата.

Пилотните проекти ще помогнат за реализацията на друга, много по-мащабна финансова схема на Комисията на стойност 21 милиарда евро – от ЕС и от Европейската инвестиционна банка – които трябва да доведат до поне 315 милиарда евро инвестиции в публичния и частния сектор.

Засега повечето анализатори са скептични, заявявайки, че има твърде малко подробности за това как ще се катализират разходите в частния сектор.

Представен за първи път през ноември от председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер, Европейският фонд за стратегически инвестиции е предназначен да действа като „рисков буфер“, попивайки потенциалните загуби по еко-проекти преди другите кредитори и преодолявайки нежеланието да се инвестира.

Едната от пилотните схеми, представени в понеделник, ще работи до 2017 г. и се нарича Схема за частно финансиране за енергийна ефективност. Тя ще коства на ЕС 80 милиона евро от парите на Комисията. Целта й е да предизвика повече от 550 000 000 евро инвестиции в мерки за спестяване на енергия като например по-добра изолация на сгради.

ЕС не представи много подробности, но стана ясно, че 80-те милиона евро ще бъдат използвани като защита от кредитен риск за портфейлите от заеми за енергийна ефективност.

Другият проект е Механизъм за капиталово финансиране за природата. Този фонд ще включва 125 милиона евро от средствата на ЕИБ за привличане на инвестиции в проекти, като например такива за управление на горското стопанство.

„ЕИБ очаква чрез двете нови инициативи да бъдат отключени над 1 милиард евро инвестиции в схеми за енергийна ефективност и устойчивост,“ каза говорителят на ЕИБ Ричард Уилис.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*