Еколози: „нездравомислещи“ ли сме, ако се интересуваме от развитието на ядрената енергетика в страната?!

Защо бяха обявени за „нездравомислещи“ еколози заради това, че се интересуват от развитието на ядрената енергетика в страната – този въпрос поставят в отворено писмо „Грийнпийс“ и еко-сдружението „За Земята“. Писмото е адресирано до министъра на енергетиката Теменужка Петкова, председателя на Комисията по енергетика Делян Добрев и самата комисия по енергетика към Парламента. Поводът е провелият се в края на януари дебат относно удължаването на срока на експлоатация на блокове 5 и 6 на АЕЦ „Козлодуй”.

protect-450596_640

Уважаема г-жо министър,

Уважаеми народни представители,

Повод за това писмо е дискусията, провела се в Парламента на 22ри януари, в която организациите, искащи да има процедура по ОВОС за удължаването на живота на блокове 5 и 6 на АЕЦ „Козлодуй” са обявени за „нездравомислещи” и съответно – предложени за обект на разследване от ДАНС.

Кметът на община Козлодуй очевидно вече се е „вразумил” и е оттеглил жалбата си за дело по случая.

Бихме искали да ви напомним няколко неща и да поставим няколко въпроса:

1) За смисъла на процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС)

Процедурата по ОВОС дава възможност на гражданите да участват в процеса на вземане на решения, тя изисква от инвеститора да отговаря на въпроси, да даде прозрачност на намеренията си. Така пряко засегнатата общност – в случая населението на община Козлодуй, но и всички, които съжителстваме с ядрени реактори в тази страна – можем да изразим своите опасения. В следствие качеството на вземаните решения се подобрява, а рискът за околната среда и за нас – намалява.

2) За ДАНС и кражбите в ядрената енергетика

Бихме препоръчали на уважавания от нас г-н Мартин Димитров преди да препоръчва на ДАНС да ни разследва, да попита докъде стигнаха ДАНС и прокуратурата в разследването на кражбата на 2 милиарда лева от „строителството“ на АЕЦ „Белене”. Още през 2009 г. в „За Земята” имахме среща със служители на ДАНС, които събираха информация за корупцията около АЕЦ „Белене”.

Правят ли връзка членовете на Комисията по енергетика между дефицита в НЕК от над 3 милиарда лева и огромните кражби в АЕЦ „Белене” и „Цанков камък”. Или този дефицит е предизвикан може би от зелени НПО-та?

Според нас, министър Петкова също би трябвало да има някаква представа за огромните злоупотреби в енергетиката от периода ? в Агенция за държавна финансова инспекция.

3) За остаряващите ядрени реактори

С увеличаването на живота на ядрените реактори – пряко се увеличава и рискът от аварии. Въпреки осъвременяването и ремонтите, цялостното състояние на реакторите се влошава, дори само защото елементи, ключови за сигурността, не могат да бъдат сменени.

Становище в тази насока изпратихме преди 1 година до МОСВ.

Ако някога ви се е налагало да поддържате стар автомобил – то знаете, че с течение на времето все повече е необходимо да се инвестира в поддръжка, а и че автомобилът би могъл да ви изостави по средата на пътя.

Неслучайно никоя застрахователна компания в света не застрахова ядрени реактори.

Тези 290 милиона, които ще отделите сега – докъде ще ви стигнат?

И кой ще плаща сметката?

4) За радиоактивните отпадъци и това къде в България ще ги сложите

Няма да се уморим да питаме – какво ще правите с радиоактивните отпадъци, ако блоковете продължават да работят още 30 години?

Задаваме този въпрос вече 20 години. „За Земята” е учредена през 1995 г. като анти-ядрена организация. Дейността на „Грийнпийс” в България започва през 2004 г. – по анти-ядрена кампания, в партньорство със „За Земята”. Следим тази индустрия не от вчера.

Откакто има атомна енергия – няма решение за крайния ? продукт. Знаете ли какво се случва с отпадъците на АЕЦ „Козлодуй” в момента? Ако не знаете, да ви кажем – тровят живота на хората в Маяк ( Урал, Русия). Само че това до време. И ако мислите, че това е някакво решение на проблема – това си е чисто безхаберие и арогантност.

Хранилището, което сега се изгражда край Козлодуй, е само за ниско и средно-радиоактивни отпадъци. За високо радиоактивни – евентуално ще се строи по-нататък (2100 г. ?). Т.е. в един момент България ще трябва да приеме едни високо радиоактивни отпадъци и да ги погребе нейде из страната. Или може би по инерция мислите, че руската страна от сантимент няма да ни върне този ужасяващ боклук? Колко плащаме за този боклук?

Предвид горното – избрали ли сте вече район за погребване на тези отпадъци (които ще се удвоят като обем при удвояване на живота на АЕЦ и ще бъдат активни стотици години)? Може би е време да започнете програми по изселване ( по стар съветски маниер, явно валиден още в сектор енергетика), както и информационни кампании. Да не се излъже някой – да иска да сади лозя, овошки, да развива земеделие, туризъм, нови технологии, да мисли дългосрочно за развиване на региони и да пише стратегии, да мечтае, да иска да живее в чиста околна среда.

5) За дългосрочното мислене и енергийната независимост

Господа и госпожи управници, избрани временно, но сега с възможност да вземете конкретни мерки, които да имат позитивни последици и дълго след края на мандата ви. Можете да направите промени, които да увеличат енергийната независимост на домакинствата. За семействата, които искат да намалят сметките си за енергия и да живеят по-добре тук и сега.

Помислете за това как да децентрализирате енергийната ни система – а не само за огромни АЕЦ, ТЕЦ – които ни монополизират и заробват. Улеснете режима за поставяне на малки ВЕИ мощности по покривите на къщите, по общините. Ето серия от мерки, които предложихме през 2014 г.

Дайте истински приоритет на енергийната ефективност, вместо да финансирате удължаване на живота на ядрени реактори.

От малки енергийни системи няма далавера, няма огромни консултантски комисионни като при ядрените мощности, нито възможности за кражби на държавния бюджет с милиони.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*