„Зелени Балкани“ следят със сателит един от най-редките видове на Земята

Екипът на Зелени Балкани маркира със сателитен предавател червеногуша гъска – един от най-редките видове, срещащи се в България и на Земята. Технологията ще даде на природозащитниците възможност да следят местоположението на птицата и прелета й към руската тундра.

Brent

Птицата, на която бе поставен предавател, бе върната на свобода при езерото Дуранкулак след близо година, прекарана в Спасителния център за диви животни. Ето и нейната история.

Червеногушата гъска е била отглеждана незаконно в частен дом в Каварна, където са били отрязани маховите й пера (за да не може да лети). На 19.02.2014 г. птицата бе иззета и транспортирана до Спасителния център за диви животни от екип на БДЗП. Пускането й през зимата на 2014 г. бе невъзможно, тъй като за израстването на маховите пера са нужни месеци. Това наложи задържането й в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. След дълги месеци на внимателни грижи, птицата успя да се възстанови напълно и перата й израснаха. Прегледите в началото на януари показаха, че тя е в отлично състояние и готова за пускане.

Brent1

При подготовката за освобождаване на гъската тя бе маркирана, освен със стандартните метални пръстени, и със сателитен предавател. Това ще даде възможност да се проследи прелетът на редкия вид към неговите далечни гнездовища в тундрата.

Предавателят изпраща координатите на птицата на всеки 8 часа. Така може да се състави доста точна „карта“ на местоположението на птицата и нейната миграция, както и да се научи ценна информация за вида, необходима за по-ефективното му опазване. Наблюденията от първите два дни показват, че птицата се е присъединила към другите гъски на езерото Дуранкулак, нощува във водоема и се храни в околностите на езерото.

Историята на маркираната червеногуша гъска повтаря почти точно историята от книжката за деца, която „Зелени Балкани“ издадоха през 2014г., и която разказва историята на гъсока Брент. Ето защо маркираната гъска бе кръстена със същото име. В книжката Брент прелита над 6000 километра до България, където се сблъсква с много изпитания, но попада в ръцете на природозащитници, които полагат грижи за него и после бива освободен, за да поеме дългия път към своето родно място в Сибир. Природозащитниците от „Зелени Балкани“ се надяват истинската червеногуша гъска да има същия късмет.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*