Фирма превръща ядрения отпадък в стъкло

Новостартираща фирма на име Kurion обещава решение на проблем, който от десетилетия мъчи енергийния сектор и жителите на всички страни, където има ядрени електроцентрали – ядрените отпадъци. Kurion твърди, че може да ги преобразува в стъкло или керамика.

Мистериозната фирма е разработила начин за съхранение на ядрените отпадъци чрез превръщането им в стъкло. Това става при изключително високи температури. Компанията продължава да търси начин да превръща течното ядрено гориво в други, лесни за манипулиране твърди форми.

На практика клиентите на Kurion с съвсем ограничен брой в света. Това са агенциите по ядрена енергетика. Ако успее да докаже своята технология пред тях, фирмата би могла да им помогне в справянето с проблема с ядрените отпадъци.

В ръководството на младата фирма са налице интересни имена. Шеф е Джон Реймонт, бивш шеф на Nukem – фирма за услуги по управление на ядрени отпадъци с 25-годишна история. Вицепрезидент е Йайтън Бонхом, бивш старши изследовател в Saint-Gobain, френски производител на стъкло и индустриално оборудване. В борда на съветниците пък е включен Патрик Мур, съосновател на Грийнпийс и защитник на ядрената енергия. Той е и съпредседател на щатската Коалиция за чиста и безопасна енергия.

Kurion е компания за разработка на технологии, осигуряваща частно решение за изолиране на отпадъка от околната среда, за да се осигури нова, чиста, сигурна ядрена енергия за едно сигурно енергийно бъдеще“, високопарно гласи сайтът на фирмата.

Великобритания и особено Япония използват активно технологиите за превръщане в стъкло, за да се справят с ядрените си отпадъци.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*