Соларен проект обещава достъпна енергия за палестинските домове

solar-PV-plant-dead-sea-1-660x440

Свикнали сме новините относно Палестина да носят силно военно-политически отенъци, но напредъкът на соларната енергетика в страната е вест, която си заслужава да бъде „отпразнувана“. „Фотоволтаичен генерационен завод Мъртво море“ е соларна електроцентрала, която драстично ще намали цените за електричеството за жителите на Палестина, които и без друго имат затруднения в плащането на високите сметки за електричество. Първата фаза от изграждането на електроцентралата е вече факт.

Традиционно палестинците разчитат на Израел за доставката на електроенергия. Електричество се внася и от Йордания и Египет – частично. Така или иначе страната е силно зависима от вноса – около 80% от електроенергията идва от чужбина. Цените на тока са високи, наличните природни и енергийни ресурси са оскъдни, а енергийната сигурност е доста противоречива тема.

solar-PV-plant-dead-sea-2-660x495

Откриването на 710-киловатовата първа фаза от планираната 1,5-мегаватова соларна електроцентрала „Фотоволтаичен генерационен завод Мъртво море“ е на път да промени това, като предложи намаление на цените на енергията за палестинските домове в Източен Ерусалим. Електроцентралата се намира близо до Йерихон и е на 258 метра под морското равнище.

Организацията “Бъдеще за Палестина” е финансирала слънчевия проект с 1 милион долара. Ръководител му е Салам Фаяд – бившият премиер на Палестинската национална власт.

Бъдеще за Палестина” вече е субсидирала сметките за електроенергия за 5000 бедни семейства от Източен Ерусалим, намалявайки сметките им средно с по 25%. За да осигури по-надеждна подкрепа за палестинските семейства обаче организацията е решила да финансира новия соларен проект и по този начин да осигури дълготрайно ниски цени за електроенергията.

Като се има предвид големият брой на слънчевите дни в Палестина, изграждането на фотоволтаични мощности в страната е далновидно и има големи шанскове да промени живота на хората из палестинските територии.

Втората фаза на „Фотоволтаичен генерационен завод Мъртво море“ ще започне в средата на 2015 г. и трябва да бъде готова до края на тази година.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*