ЕС е на път да постигне целите си за 1/5 дял на ВЕИ в енергийния си микс

Страните-членки на ЕС са на път да постигнат целта си да добиват една пета от енергията си от възобновяеми източници до 2020 г. Въпреки всичко има и такива държави-членки като Великобритания, Холандия и Люксембург, които изостават от заложените цели. Данните са на Европейската агенция за околна среда.

renewables_2

Енергията от чисти източници като вятъра и слънцето станаха много по-евтини през последните години, коментираха от ЕАОС. В резултат на това тези алтернативи започнаха да изместват въглищата и газа, намалявайки въглеродните емисии и подобрявайки енергийната сигурност.

Без намесата на зелената енергия използването на въглища в ЕС би било с 13 процента по-високо и би бил кнсумиран със 7% повече природен газ през 2013 г.

Като цяло, Европейският съюз е на път да постигне целта си да добива 20 на сто от енергията си от възобновяеми енергийни източници в срок до 2020 година.

Както често се случва, някои държави-членки са по-напреднали от други. В Австрия, Финландия, Швеция и Латвия възобновяемата енергия представлява повече от една трета от потреблението на енергия през 2013 г. Налице е и другата крайност: Великобритания, Люксембург, Малта и Нидерландия получават по-малко от 5 на сто от енергията си от зелени източници.

Въпреки това ЕАОС прогнозира, че “изоставащите” ще наваксат забавянето и ще постигнат своите цели за чиста енергия. В тези страни са налице започнати проекти, които в скоро време ще променят енергийния микс.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*