Две супер зарядни станции на Tesla ще се появят в България през 2015

supercharger-hero

Едно от най-големите предизвикателства пред разпространението на електрическите превозни средства е липсата на зарядни станции, които да дадат спокойствие на водачите, че могат да „заредят“ навсякъде и няма да останат насред пътя. Елон Мъск обеща да реши този проблем за собствениците на Tesla с мрежа от „супер зарядни станции“. Тя започна разрастването си от САЩ и Канада, но ще се разпростре и из Азия и Европа.

Картата на развитието на мрежата от супер зарядни станции на Tesla разкрива, че през 2016 година на Балканите ще има близо 20 супер зарадни станции на Tesla. Две от тях ще са у нас.

В момента най-близкото до Балканите зарядно устройство се намира в Любляна, Словения, а най-близкият сервизен център се намира във Виена, Австрия.

Tesla_network_now

В бъдеще обаче мрежата на Tesla ще се разрасне с появата на 3 зарядни станции в Хърватия, 2 в Сърбия, 2 в България и 1 в Турция – още през 2015 г.

Tesla_network_2015

Към 2016 година ще има близо 20 супер зарядни станции на Балканите – наред с България и Сърбия такива ще се появят и в Румъния, Хърватия, Словения, Гърция, Македония.

Tesla_network_2016

От картата е лесно видимо, че изграждането на зарядната инфраструктура предвижда възможността за спокойно пътуване с електромобил Tesla от Централна Европа към Истанбул и след това към азиатската част на Турция.

От своя страна самите автомобили на Tesla се отличават със забележителен пробег: Model S може да измине до 420 километра с едно зараждане. Като се има предвид, че супер зарядните станции осигуряват зареждане в рамките на 30 минути, това означава наистина бързо и безпроблемно пътуване за собствениците на такива превозни средства…

5 коментара

  1. Чудесно! Дано скоро дойде времето да се оттървем от отровите на нафтените, бензинови и газови печки на колела и да се ползваме от предимството на електричеството като движеща сила. Иде векът, дал идеите на Жул Верн 🙂

  2. първоначално замисълът им бе за 3 -София, Пловдив и Свиленград

  3. ЕДНО ГОЛЯМО БРАВО , така както изобртетателя Тесла винаги е бил С НАПРЕДНИЧЕВИ мисли така и Елън Мъск го следва

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*