ЕС въвежда нови правила за по-екологично готвене

Продажбата на фурни и котлони, които не са енергийно ефективни, ще бъде забранена в целия Европейски съюз. Това ще стане след влизането в сила на нови правила за по-ефективни домакински електроуреди, които ще започнат да действат от петък.

heat-248231_640

Европейската комисия заяви, че отърваването от неефективните уреди за готвене ще намали сметките за енергия на средния потребител с около 50 евро на година. Кумулативните спестявания за целия блок ще възлизат на милиарди евро.

Политиката, известна още като “екодизайн”, е част от целите на ЕС за намаляване на вноса на изкопаеми горива и емисиите на парникови газове.

Браншовите организации, представляващи европейските производители на домакински електроуреди, са участвали в консултациите и приветстваха новите правила, които ще се прилагат за новите печки и котлони. Критиците обаче смятат т. Нар. „екодизайн” за пореден пример за бюрокрацията в Брюксел.

Според директивата за екодизайна, която от петък ще покрива готварските електроуреди, няма да бъде разрешено пускането на пазара на модели, които функционират под определена граница за енергийната ефективност. За целта уредите ще трябва да отговарят на определени условия за изолация и по-добър дизайн на вратите.

Тези правила означават, че стандартите за дизайн се повишават и нискокачественият внос от Азия, който не може да опазва енергията, ще трябва да напусне кухнята,” коментира Стаматис Сивотос, активист от лобистката група “Coolproducts”.

1 коментар

  1. Значи новите правила влизат в сила от петък. Аз, ако искам да съм в крак с новите „еко“ измищльотини трябва да си изхърля печката, която е сравнително нова(около година). Ако мойта печка я изхъля на боклука до 5 минути някой ще я вземе да „рециклира“ жЕлЕзото другото остава вятъра да го духа. От там жЕлЕзото отива в някой пункт за изкупуване на скраб, после се товари до пристанището от там на кораб за Азия. един кораб гори много и много мръсно горивo(heavy fuel oil- мазут) приблизително от 25 до над 200 кубични метра за 24 часа зависимост от кораба. Та мойта скапана печка вече е в Азия претопяват я правят нова товарят я на кораб обратно до някъде в Европа от там контейнера на камион до някой магазин и аз си купувам новата супер „еко“ печка. ТЕЗИ ЕКО ИДЕИ НЕ ГИ РАЗБИРАМ НЕЩО!?

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*