В Йордания 6000 джамии ще станат соларни

Вече сме чували за соларната джамия в Косово, но сега, според сайта Eden Keeper, правителството на Йордания е решило да направи соларни всичките 6000 джамии в страната.

jordan-mosque.jpg.662x0_q100_crop-scale
CC BY-SA 2.0 Suwaif

Обявен като сътрудничество между Министерството на енергетиката и минералните ресурси на Йордания и Министерството на религията и ислямските въпроси, проектът предвижда първоначално 120 джамии да получат финансиране за слънчеви енергийни системи. Техният монтаж ще започне още тази година. След това планът предвижда инсталирането на слънчеви системи върху всички джамии в Йордания.

Има много причини, поради които този проект е много влиятелен. Подобно на соларните катедрали и църкви той е пример за това как традицията и модерността могат да се съчетаят в оперфектна симбиоза. Освен това, като се има предвид силата на символиката и културното влияние на религиозните институции, това е начин да се подтикне населението да мисли по нов начин за енергията и света около нас. Всъщност, въпросното издание отбелязва и, че проектът за соларните джамии съвпада с кампания за насърчаване на соларните системи върху покривите на жилищните сгради в страната.

Разбира се, има и още нещо впечатляващо, когато става дума за соларните джамии: те се използват! Използват се много!

При пет регулярни молитви на ден джамиите са едни доста „натоварени“ пространства, където потреблението на енергия е интензивно. Според Айша Абделамид от Eden Keeper, Йордания внася голямата част от енергията, която използва, при това на доста високи цени. Ако джамиите могат да използват слънчевата енергия, за да намалят потреблението на вносна енергия, това може да доведе до намаляването на зависимостта на страната от вносното електричество, а и да намали натоварването за електропреносната система в страната.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*