Зеленият покрив вече е достъпен и определя облика на сградата

jean-philippe-pargade-technical-and-scientific-centre-of-paris-concrete-hill-designboom-01.jpg.662x0_q100_crop-scale

Зелените покриви постепенно променят архитектурата – там, където традиционно сградите „завършват“ с черно покритие от смолиста материя и „посипка“, днес расте зеленина и дори понякога не можем да определим къде свършва земята и къде започва покривът. Такъв е случаят с този кампус край Париж, проектирана от Jean-Philippe Pargade architecte. Най-драматичната му черта е озеленената зона, която всъщност представлява зелен покрив над лабораториите и общите части.

Дизайнът е определен от така наречената „пейзажна вълна“ – вълнообразен покрив от бетонно покритие, гарнирано с огромна площ от насаждения“, пише Designboom. „“Сводестата структура използва техники, често срещани при изграждането на мостове,…. достъпният зелени покрив не само осигурява на кампуса с външни площи за отдих и почивка, но и затвърждава околните структури, обединявайки фи в едно цяло“.

Този пример дава на архитектите интересен повод за размисъл, имайки предвид, че първите зелени покриви в съвременната архитектура далеч не са така дсотъпни и сливащи се с околния ладшафт. Ето, че днес зеленият покрив в една съвременна сграда определя цялостния й облик и усещането за нея.

jean-philippe-pargade-technical-and-scientific-centre-of-paris-concrete-hill-designboom-04.jpg.650x0_q85_crop-smart jean-philippe-pargade-technical-and-scientific-centre-of-paris-concrete-hill-designboom-03.jpg.650x0_q85_crop-smart

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*