Танзания стартира програма „1 милион соларни домове“

karatu-278089_640

Правителството на Танзания обяви старта на своята инициатива „1 милион соларни домове“. Нейната цел, както подсказва името, е в страната да има един милион жилища с достъп до слънчева електроенергия до края на 2017 година.

Очаква се проектът да осигури електричество от слънчева енергия за 10% от населението на страната. Това трябва да доведев до създаването на повече от 15 000 соларни работни места в соларната индустрия. В момента 86% от жителите на Танзания осветяват домовете си с керосинови лампи и свещи.

Според местното дружество „Off Grid Electric”, което ще реализира програмата за 1 милион соларни домове, планът определя модел, по който и другите страни могат да работят, ако искат да осъществят мечтата за енергийно независима Африка.

Очаква се инициативата да доведе до прилив на частния капитал в страната, което да доведе до над 100 милиона долара нови инвестиции в Танзания.

Международната финансова корпорация (IFC) предоставя 7 милиона долара за Фаза 1 от инициативата, която се очаква да достигне до 100 000 домакинства и малки предприятия в Северна Танзания.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*