Робот като водна костенурка ще следи качеството на водата

sea_turtle_swimming.jpg.662x0_q100_crop-scale

Автономните подводни павателсни съдове от години помагат на изследователите, изучаващи морския живот, кораловите рифове, арктическите ледове. Тези устройства могат да отидат на места, където човек не може да достигне, и да останат потопени за по-дълги периоди от време, отколкото е възможно при пилотираните плавателни съдове. Тъй като роботите стават все по-сложни, учените могат да ги използват за събиране на информация за здравето на океаните и животните в тях – нещо, което беше доста трудно допреди няколко години.

Много от тези роботи са конструирани, заимствайки принципите на задвижването от естествените им “колеги” като риби, змии и калмари, които с лекота се придвижват във водата. Изследователи от Националния университет на Сингапур сега са разработили робот, вдъхновен от малката морска костенурка, който си проправя път през водата досущ като истинска морска костенурка.

Използвайки бордови сензори, робо-костенурката има за цел да може да тества водни обекти за замърсяване и токсични отпадъци или да извършва дейности по наблюдение на водни басейни. “Костенурката“ не използва баластова система за задвижване, което я прави малка и лека. Това означава, че й е нужна многомалко енергия за захранване – и в същото време може да носи повече инструменти и сензори.

Роботът може да бъде оборудван със слънчев панел, така че батерията да може да се презарежда всеки път, когато „костенурката“ излезе на повърхността. Бордовата турбина пък позволява на робота да се потопи до дъното и да черпи енергия от морските течения. Освен всичко друго роботът е в състояние да се потапя вертикално като морска костенурка, използвайки предните и задните си „плавници“, за да може да влиза и в тесни пространства като пукнатини и тунели.

Надеждата на учените е, че един ден тези роботи ще са в състояние да извършват мониторинг на околната среда – особено в случаите, когато това би било опасно за хората, като например при проучване на петролни разливи, проверки за ядрено замърсяване или просто опознаване на големи дълбочини.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*