Най-голямата вятърна ферма в Африка захранва 1,5 милиона домове

wind-energy-252355_640

Най-голямата вятърна ферма в Африка “Енергиен проект Тарфая“ – най-сетне започна производство на зелена енергия. Намира се на южното атлантическо крайбрежие на Мароко и се простира на 22 000 дка. Фермата има 131 вятърни турбини. Нейното строителството започна още през 2013 г. Очаква се електроцентралата да елиминира по 990 хиляди тона въглеродни емисии годишно.

Фермата е плод на партньорството между GDF Suez и Nareva Holding. Тя бе построена от Tarfaya Energy Company. Проектът е за близо 547 милиона щатски долара се очаква да осигурява чиста енергия за 1,5 милиона домакинства, което ще означава и една доста сериозна промяна в енергийната икономика на Мароко. Страната не разполага с източници на изкопаеми горива и досега винаги е била силно зависима от вноса на електроенергия. Новият вятърен парк ще компенсира част от енергийните нужди на страната.

Всяка от 131-те турбини е с капацитет за производство на 2,3 MW. С този капацитет фермата би трябвало да покрие 15% от ветроенергийните цели, заложени от правителството на Кралство Мароко със срок на реализация до 2020 г. През следващите пет години правителството планира да инсталира достатъчно вятърни ферми за генерирането на 2000 MW от вятъра. Когато всички тези вятърни проекти бъдат завършени, Мароко ще добива 42% от енергията си от вятъра.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*