Най-високата в света вертикална градина живее и диша в Сидни

One-Central-Park-Jean-Nouvel-and-Patrick-Blanc-lead

Най-високата вертикална градина в света в момента краси силуета на Сидни под формата на извисяващ се жилищен блок, забулен в зеленина. “One Central Park” е вече завършен и си има свой собствен парк, който се извисява на 166 метра нагоре към небето в спиращ дъха “брак” между архитектура и природа. Сложният проект е дело на Жан Нувел и Патрик Блан и ни напомня, че природата може да се развива в хармония с изградената от нас градска среда. Или поне би трябвало.

Проектирана от парижкия архитект Жан Нувел в сътрудничество с френския художник и ботаник Патрик Блан, живата зелена фасада на One Central Park показва 250 вида местни австралийски цветя и растения. Нейните лозя и зеленина се преплитат между всеки етаж връз тучни тераси като вертикално продължение на парка по-долу.

Живата и дишаща структура е внимателно подредена така, че всеки аспект от дизайна й има определена цел. Това може да се забележи по набора от управляеми огледала, който се намира върху кулите – целта му е да пренасочва слънчева светлина надолу към живата стена.

One Central Park” е част от нещо като „градско село“ в центъра на Сидни, което включва жилищни сгради, магазини и пространства за сътрудничество за художници и архитекти. Динамичната зона е проектирана около един красив и просторен парк с площ 64 000 кв. м. По подобие на емблематичния „Central Park” в Ню Йорк и тук зеленината на парка е служи за спокойна почивка от градския живот и за целта има не само голяма тревна площ за отдих, но и табли за шах, кино на открито, както и сцена за фестивали и музика на живо.

One-Central-Park-sky One-Central-Park-birdseye One-Central-Park-balcony Screen-Shot-2014-09-30-at-2.09.44-PM One-Central-Park-facades

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*