Нано-филтри могат да пречистват отпадъчните води на петролната индустрия

Неотдавна Lockheed Martin Corp обяви, че разработва технология за обезсоляване на вода на база графен, която може да произвежда питейна вода 100 пъти по-евтино. Оказало се е обаче, че същата технология може да помогне за решаване на проблем, типичен за добива на петрол и газ в САЩ – проблем, който се състои в генерирането на 18 милиарда галона отпадъчни води на година (68 млрд. литра).

shutterstock_233104066-660x487

Т. нар. „перфорен“ на Lockheed е мембрана с дебелина от един атом, изработена от чист въглерод – материал, известен като графен. Листовете от графен могат да бъдат произведани с прецизно формирани дупки с размер до 1 нанометър. Това е една милиардна част от метъра! За филтрирането на отпадъчните води обаче е достатъчно дупките са да от порядъка на 50 нанометра.

Компанията вече работи по договор с две фирми от петролно-газовата индустрия, съвместно с които ще направи оценка на възможността за използване на перфоренови филтри за почистване на отпадъчни води от сондажи.

Целта не е да се премахнат всички замърсители, а само най-вредните, обясни Даниел Хелър, вицепрезидент по устойчивите технологии в Lockheed. Това до известна степен прави задачата доста по-лесна. “Като се има предвид, че при обезсоляването ние трябва да постигнем размери на дупката от 1 нанометър, ми се струва, че необходимият диапазон от 50 до 100 (нанометра) всъщност е по-проста задача“.

По данни на Американската агенция за опазване на околната среда, за всеки барел петрол, добит от земята, се генерират 10 барела отпадъчни води. Това прави около 18 милиарда барела отпадъчна течност годишно.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*