“Всяко дете в парка“: инициатива в САЩ праща учениците сред природата

Все повече хора живеят в градовете по света и все по-често представата на младите хора за забавление се свежда до разходка из мола, гледане на филм в 3D киното с пуканки в ръка, шопинг. Децата прекарват все по-малко време в дворовете и градините и се заседяват пред телевизора или компютъра. За вредите от този начин на живот сме писали не веднъж.

friends-52662_640

Едно просто и достъпно решение е насърчаването на младите хора да посещават парковете и обществените зелени пространства. Именно затова поредната нова инициатива на администрацията на американския президент Обама изпраща всички четвъртокласници в страната – заедно с техните семейства – в парковете.

Знаете ли, че притежавате милиони декари национални паркове, исторически обекти, културни артефакти, вековни гори, покрити със сняг планини, както и ясни сини езера? Нашите земи и води принадлежат на всички американци и ви очакват да ги проучите!“това гласи представянето на Националната паркова фондация на САЩ.

За да допринесе за осигуряването на повече възможности децата и семействата да бъдат по-активни и да излизат повече на открито, кампанията превижда всички ученици в 4 клас техните семейства да имат безплатен достъп до всички национални паркове и други обществени зелени пространства – през цялата година. Заедно с безплатния достъп до красивите и величествени земи инициативата предвижда и образователни материали, информационни материали за планирането на пътуванията, дори и транспортна „помощ“ под формата на безвъзмездни средства за транспорт за училищата с най-големи нужди.

Благодарение на нашите публично-частни партньорства ние имаме възможност да отворим един цял свят на учене чрез опит в най-голямата класна стая – нашите национални паркове”, коментира Дан Венк, председател на парковата организация.

Инициативата ще започне през учебната 2015-2016 година и ще се финансира чрез предвидените в бюджета за 2016 година програми за младежта.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*