Фенове на скалното катерене обещават намаляване негативното въздействие върху дивата природа

steep-59680_640

Любителите на скалното катерене трябва да се отнасят по-отговорно към природата и да практикуват хобито си така, че да не вредят на дивата природа – това е изводът от проведената миналата седмица среща на катерачи и еколози „Въздействие на outdoor спортовете върху дивата природа”. Тя събра представители на Българска федерация по катерене и алпинизъм (БФКА), катерачи, любители на спортовете на открито и експерти-биолози. Целта на срещата беше да се представи проектът „Не сме сами на скалите” и да се започне съвместна работа за регулиране на катерачната дейност в територии, които са ценни за редки и защитени животински видове.

Крайните забрани невинаги са адекватни, посочиха участниците. Вместо това трябва да се работи в посока регулиране на режимите за достъп до катерачни обекти, намиращи се в защитени територии и защитени зони. Тези регулации трябва да представят ясни условия от кого, кога и как може да се извършва катерачната дейност.

Участниците в срещата се съгласиха да се проведат работни срещи, на които да се коментират конкретни проблемни случаи (като пещера “Проходна”, „Хайдук таш” – Мостово и др.) и предложения за сезонни ограничения на спортните дейности на открито. По този начин ще се предотврати безпокойство на дивите животни в чувствителни за тях периоди – гнездови и размножителен период, зимните месеци и т.н.

Беше уговорено, че експертите от проект „Не сме сами на скалите” ще предоставят информация за отговорно поведение спрямо дивата природа на скалите, която да бъде разпространена до катерачи чрез специализираните сайтове Climbing Guide www.climbingguidebg.com и сайтът на БФКА.

Не на последно място по време на срещата беше представен сайтът „Не сме сами на скалите„, който има за задача да събере на едно място важна информация за редки и защитени видове, които обитават скалите в България. Предстои съдържанието да бъде обогатявано с информация за конкретни маршрути и чувствителни обекти.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*