Apple инвестира 1,7 млрд. евро в зелени европейски центрове за данни

board-564808_640

Apple планира да инвестира 1,7 млрд. евро в два европейски центъра за данни, които ще се захранват със 100 процента възобновяема енергия.

Предложените съоръжения в графство Голуей, Ирландия, и в Ютланд в Дания ще имат най-ниското въздействие върху околната среда измежду всички ЦоД на Apple, обяви компанията. “Тази значителна нова инвестиция представлява най-големият проект на Apple в Европа до момента”, посочи главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук.

Центровете за данни с площот 166 000 кв. м. ще започнат да функционираъ през 2017 г. Те ще черпят енергия изцяло от възобновяеми енергийни източници още от първия ден, като “се възползват от мощните ветрови ресурси, които са на разположение и в двете страни”.

Компанията също така планира да работи с местни партньори за разработването на допълнителни проекти за възобновяема енергия от вятър или други източници с цел за осигуряване на захранване за своите ЦоД в бъдеще.

Apple захранва всички свои центрове за данни със 100 процента възобновяема енергия, предимно от слънцето и вятъра. Това стана възможно в резултат на радикалната промяняа в екологичните политики на компанията. Възобновяеми източници на енергия в момента осигуряват електроенергия за около 80 на сто корпоративните офиси на фирмата и около половината от нейните магазини.

Новите два центъра за данни в Европа ще поддържат онлайн услуги на Apple като iTunes Store, App Store, iMessage, Maps и Siri за клиентите от Европа.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*