Британското правителство дава 10 млн лири награда за батерия за електромобили

batteries-607338_640

Правителството на Великобритания обяви награда от 10 млн. лири за иновативни проекти за батерия, която да може да захранва следващото поколение ултра-нискоемисийни превозни средства.

Повечето електрически автомобили и микробуси могат да изминат около 150 км. с едно зареждане на батериите. Увеличаването на този пробег би превърнал нискоемисийните и нулевоемисийните автомобилни технологии в пълноценни конкуренти на бензиновите и дизеловите автомобили. Разработването на подходящи батерии би било огромна полза полза за възобновяемите енергийни технологии заради потенциала си за съхраняване на електроенергия, произведена от вятърни турбини или соларни панели.

„Предизвикателството за нас е да е стъпим върху научно-изледователскияте ресурси от световно ниво на Великобритания и да разработим батерия, която е върхът на иновациите, икономически изгодна и готова да бъдр пуснатас в производство”, коментира главният секретар на държавната хазна Дани Александър по време на обявяването на наградата. „Състезанието ще бъде отворено за всички изследователски институции във Великобритания, работещи заедно с производителите на автомобили, базирани тук, в Обединеното кралство”.

Конкурсът ще започне набирането на предложения през април, а победител ще бъде избран лятото. Наградата ще бъде връчена на един-единствен, базиран във Великобритания консорциум, който успешно демонстрира идеята за батерия, технчиески лесна за производство, икономически жизнеспособна и годна за интеграция в автомобили и други пътни превозни средства.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*