Въглеродно-позитивна къща Австралия произвежда повече енергия, отколкото ползва

Carbon-Positive-House-by-ArchiBlox-7

Австралийската архитектурна фирма ArchiBlox наскоро представи първия въглероден-положителен дом в Австралия, изработен от готови модули (панели). Той е пълен с екологични характеристики и на всичкото отгоре е красив на вид. Съвременен и уютен, този изпълнен със светлина мобилен дом е “запечатан” в херметическа обвивка за осигуряване на прохлада сред австралийския зной и се простира върху 75 квадратни метра. Със соларни панели на покрива си въглеродно позитивната къща е прототипен модел, който произвежда повече енергия, отколкото изразходва. В момента домът е на показ на градския площад в Мелбърн.

С лице от прозорци от двоен стъклопакет, високи от пода до тавана, енергийно самодостатъчната въглеродно позитивна къща е проектирана така, че да максимизира слънчевата светлина и да използва ред и пасивни стратегии. Вместо да разчита на механично отопление и охлаждане, домът се радва на естествена вентилация и използва вградени в земята тръби, които изтеглят студен въздух към южната страна. Отгоре сградата е покрита със зелен покрив за допълнителна изолация. Няколко плъзгащи се вертикални градини осигуряват сянка и охлаждат сградата през лятото.

Северната част от дома е разделена на две основни области: двойно остъклената слънчева стая, която служи като буферна зона и обхваща цялата ширина на структурата, и жилищните помещения. Компактната дневна се състои от трапезария с отворен план и кухня в единия край и баня и спалня в другия край. Частната зона е отделена от общото пространство чрез стена от модулни шкафове.

Светъл и просторен, интериорът е и много уютен благодарение на дървената ламперия с устойчив произход и нетоксични материали, от които са направени мебелите в дома. Електроуредите в дома са енергийно ефективни, а има и система за събиране на дъждовната вода.

Carbon-Positive-House-by-ArchiBlox-3 Carbon-Positive-House-by-ArchiBlox-10 Carbon-Positive-House-by-ArchiBlox-11 Carbon-Positive-House-by-ArchiBlox-4-e1424616589308 Carbon-Positive-House-by-ArchiBlox-2 Carbon-Positive-House-by-ArchiBlox-5 Carbon-Positive-House-by-ArchiBlox-9 Carbon-Positive-House-by-ArchiBlox-8

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*