Фракингът вкарва амоняк и йодид в реките

Два опасни химикала, които до този момент не са били известни на нефтената и газовата промишленост – амоняк и йодид – са били освобождавани и изливани в реките и потоците из Пенсилвания и Западна Вирджиния заради бума на добива на горива в региона на шистовата формация Марсел, показва ново проучване.

river-269362_640

Токсичните вещества, които могат да имат опустошителен ефект върху рибата и целите екосистеми – а оттам и върху човешкото здраве – се извличат от геоложките формации заедно с природния газ и петрола по време на добива – било то чрез фракинг или чрез конвенционални сондажни хидравлични операции, казват учени от Университета Дюк в изследване, публикувано в списание Environmental Science & Technology.

Оттам насетне химикалите се озовават в потоците и реките. Те се изливат във водните басейни или случайно, или чрез съзнателно изхвърляне на отпадъчни води от „пречиствателни станции“, които изобщо не са проектирани да третират тези замърсители, казват изследователите.

Констатациите на учените могат да имат сериозно отражение върху решенията за въвеждане на по-строги регулации относно ограничаване на замърсяването на водите от фракинг дейности и други операции на нефто-добивната промишленост.

През последните години този сектор бе изправен пред множество въпроси и проблеми, свързани с проектирането на сондажните кладенци, проникването на метан в питейната вода, употребата на смазочни вещества и химикали във фракинг-флуидите. Ето, че сега към този зловещ списък се добавят и замърсяването с амоняк и йодид.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*