Може ли електроцентрала да черпи енергия от вятъра и вълните?

Офшорните вятърни турбини работят най-добре в бурни морета със силни ветрове – там, където и вълните са толкова големи, че са още един източник на енергия. Защо да не сложиш генератори на електричество от морските вълни там, където монтираш офшорните вятърни турбини?

Идеята изглежда простичка и лесна, но не е чак толкова популярна поради ред причини. Именно тя обаче е залегнала в създаването на продукта на датската фирма „Floating Power Plant“. Тя е проектирала платформа, която може да носи едновременно и вятърни турбини, и генератори на ток чрез енергията на морските вълни. Компанията е разработила един малък прототип, в момента работи по създаването на втори прототип със среден размер, а крайната й цел е да създаде комерсиална система. Тя ще се състои от три 1,5-мегаватови вятърни турбини и единична 5-мегаватова турбина.

Комерсиалната версия, наречена „Посейдон“, ще бъде в състояние да осигурява 40-50 гигаватчаса енергия годишно. Това, разбира се, зависи от ветровете и вълнението.

Ако проектът се окаже успешен, той ще е от голямо значение за енергетиката, тъй като до този момент опитите за създаване на комбинирани генератори не са постигнали особен успех. Инвеститорите също се притесняват да влагат ресурсите си в такива начинания заради високите капиталови разходи и големия риск.

Като цяло създаването на вълнова генераторна система се разглежда като доста рисково. Офшорните турбини са доказана, стабилна технология, но вълновите генератори произвеждат ток, който е доста по-нестабилен. Енергията, която осигуряват, е непредвидима и на нея не може да се разчита особено. Затова съчетаването им с вятърни турбини може да се окаже сполучлива комбинация. Ако вълновите генератори не успяват да генерират толкова енергия, колкото е планирано, то инвеститорите все пак биха могли да печелят от вятърната енергия. От друга гледна точка погледнато, този модел може да се разглежда като инсталация на офшорни вятърни турбини с допълнение от вълнови генератори, които да осигуряват „бонус“ енергия.

Допълнително намалявайки рисковете, платформата на датската фирма е конструирана чрез заимстване на инженерни техники от петролните плаващи платформи, които петролната индустрия използва от години. Самата платформа е голяма – само прототипната тежи 350 тона (450 тона с баласта), като предната страна, която посреща вълните, е широка 37 метра, дължината на платформата е 26 метра и е висока 6 метра. Устройствата, които улавят енергията на морските вълни, са дълги по 6 метра и тежат 4,7 тона.

Комерсиалната версия обаче ще е истински голяма. Тя ще има предна страна, посрещаща вълните, от 230 метра, ще се потапя на дълбочина около 25 метра и ще тежи 20 до 30 хиляди тона.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*