Нов източник на радиационни течове открит във Фукушима

Fukushima_Nuclear_Power_Plant

Операторът на разрушената атомна електроцентрала във Фукушима, Япония, е открил басейн със силно замърсена вода на покрива на сграда в електроцентралата. Много е вероятно оттам да изтича радиоактивна вода в морето по време на валеж, посочи операторът във вторник.

Новината идва почти четири години след мощното земетресение и цунами, което срина ядрените реактори на електроцентралата във Фукушима, чийто оператор е Tokyo Electric Power Co Inc. Само преди година и половина премиерът Шинзо Абе увери Международния олимпийски комитет, че радиационните течове при електроцентралата са “под контрол”. Малко след тази декларация на Абе Токио спечели домакинството на Олимпийските игри през 2020 г., надвивайки съперниците си Мадрид и Истанбул.

Tokyo Electric заяви, още от пролетта е наясно с факта, че радиационните нива във водата, течаща в един от улеите на електроцентралата, се покачват, когато вали. Компанията потвърди, че е установила източника на заразяването чак сега – във вторник.

Не са налиже значими промени в радиационните нива в морската вода в близост до електроцентралата, посочи още Tokyo Electric.

Дружеството смята, че източникът на радиационното замърсяване са известно количество чакъл и блокове, подредени на покрива на сградата. Tepco планира да ги отстрани до края на март и да предприеме други мерки, за да спре заразяването на дъждовната вода.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*