Сензори и отворен код помагат на Шри Ланка да се справя с климатичните промени

splash-401298_640

Наводнения и свлачища, свързани с изменението на климата, тормозят жителите на Шри Ланка, съсипвайки насажденията, разрушявайки домове, отнемайки животи. Ала учените смятат, че една нова програма за инсталиране на евтини метеорологични станции на базата на технологии с отворен код може да помогне на земеделските производители да се адаптират към все по-непредвидимото време.

Нови мобилни метеорологични станции”, направени предимно от местни части, могат да осигуряват на земеделците бърз достъп до данни за валежите, така че да осигурят време за подготовка за потециални наводнения или други екстремни метеорологични условия, обяснява Ян Чемин, водещ учен в новата инициатива. Лесни за сглобяване, сензорите струват по около 250 долара 0 нищожна цена в сравнение с онези около 10 000 долара, необходими за стандартните метеорологични станции.

Когато се създадат и монтират повече от тези мобилни системи, мрежата от сензори ще може да изпраща текстови съобщения директно до земеделските производители и до държавни служители – в случаите, когато се очакват обилни валежи в определена област.

Когато земеделските стопани получат такава информация, те ще имат около шест часа време, да за изпразнят напоителните резервоари или да предприемат други мерки, чрез които да предотвратят загубите на реколта заради наводненията.

„Това не е сложна наука, но ще даде на хората време да реагират, така че те могат да спасят и човешки животи, и хранителни култури“, коментира Чемин.

През последните 2 години в някои части на централна и северна Шри Ланка бяха унищожени до 65 процента от посевите и културите – поради наводнения и други бедствия, свързани с изменението на климата, каза още Чемин. Той е убеден, че информацията от сензорната мрежа също така ще позволи на селските домакинства да имат готовност да събират дъждовна вода за пиене.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*