Община Пловдив оневинена за проблеми с чистотата на въздуха

sunset-249199_640

Окръжният съд в Смолян отхвърли като неоснователен и недоказан колективния иск на Фондация „Асоциация за европейска интеграция и права на човека“ , предявен срещу Община Пловдив за чистота на атмосферния въздух.

Магистратите оставиха без разглеждане като недопустим иска на фондацията срещу Регионалната инспекция по околната среда и водите.

Окръжният съд в Смолян осъжда Фондация „Асоциация за европейска интеграция и права на човека“ да заплатят разноски по делото – на Община Пловдив в размер на 2950 лева и на РИОСВ в размер на 2256 лв.

Усилията, които полагаме в почистване на града и в разширение и опазване на зелената система, дават резултати“, коментира кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и допълни: „Тези резултати ги виждаме в годишните показатели, които сочат повече от два пъти намаляване на дните с превишение на ФПЧ във въздуха. Разширихме с десетки декари зелените площи, засаждаме около 2000 дървета на година. Всичко това даде резултат. Радвам се, че освен в цифрите, имаме и поредното доказателство и оценка, че си вършим работата добре. Това решение ни кара да бъдем удовлетворени от свършеното до тук и ни задължава да продължим да постигаме още по-добри резултати за подобряване условията на живот в Пловдив“, заяви кметът Иван Тотев.

От своя страна директорът на РИОСВ доц . Стефан Шилев коментира, че това решение е доказателство за добрия и своевременен контрол, който регионалната инспекция упражнява по отношение на компонентите и факторите на околната среда.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Пловдив в двуседмичен срок.

1 коментар

 1. А има ли община Пловдив публикувана нейде, планова политика за това, което ще се направи в следващите 1-3-5 години и затова, по което се работи в момента. Например:
  – ще бъдат засети по 1000-2000 дръвчета през следващите 5 години, изпълнител фирма“Х“ – заплащането и ще бъде срещу реклама 100 кв.м. по обществения транспорт;
  – ще бъдат поставени соларни панели на 50 детски градини ( по 20 квадрата на 5 градини, всяка календарна година). Период на изпълнение 2019-2029. Финансирането ще се извърши от фирми „Y“ и „Z“ като могат да ползват по 25 паркоместа, всяка от тях, безплатно в центъра на Пловдив (без да ги преотдават под наем);
  и т.н. и т.н. Може да се създаде център за иновации и тяхното въвеждане в градска среда и да се търси идеи и съочастие от по опитни градове в западни държави (Швеция, Дания, Холандия, Норвегия- страни с достатъчно мисъл и опит).
  Нещо се размечтах..
  – ще бъде направе

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*