Джербилите, а не плъховете са донесли чумата в Европа

Чумата безспорно е една от най-унищожителните епидемии в човешката история. Тя достига до Европа в годините между 1346 и 1353. Според досегашните оценки, тя е причинила смъртта на 75-200 милиона души. Това се случва във време, когато световното население е било около 450 млн. души!

Оказва се обаче, че плъховете не са виновни за появата й, както се смяташе досега.

Чумата произхожда от Азия и е докарана в Европа чрез търговията на коприна. Доскоро основната хипотеза беше, че разпространението на епидемията в Европа се дължи на плъховете, които са донесли инфектирани бълхи. Но изследователи от Университета на Калифорния в Бъркли смятат, че може би виновникът е друг.

Чрез изучаване на климатичните модели на онова време учените са заключили, че е малко вероятно тогава да са били налице необходимите условия избухването да бъде причинено от плъховете. Условията са били благоприятни за друго животно:

Ние показваме, че навсякъде, където е имало добри условия за джербилите и бълхите в Централна Азия, няколко години по-късно бактериите се появяват в пристанищните градове в Европа и след това се разпространяват из целия континент,” разяснява проф. Нилс Кристиан Стенсет от Университета в Осло.

mongolian-gerbils-233474_640

Той казва още, че много влажната пролет, последвана от топло лято, би предизвикала бум на популацията на джебилите.

Подобни условия са добри за джербилите. Това означава големи полулации на джербили из огромни територии, а това е добре за чумата”, добавя ученият. На свой ред бълхите, които също живеят добре в тези условия, могат да прескочат върху домашните животни или хората.

Това откритие е изненада и ако новата теза издържи на критиката, може да се наложи европейската история да бъде пренаписана.

Изведнъж можем да решим един проблем. Защо е имало такива епидемии из Европа? ….Първоначално мислехме, че е заради плъховете и климатичните промени в Европа, но сега знаем, че това идва от Централна Азия.”

Следващата стъпка за проверка на терията би била да се анализират ДНК от чумни бактерии, намерени у древни скелети от този период в Европа. “Ако генетичният материал покаже голямо количество вариации, товаще потвърди, че теорията на екипа е правилна“, казват от лабораториите.

С две думи, симпатичните малки джербили може и да са опаснички!

animal-13770_640

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*