Това куфарче всъщност е пълна микро система за слънчева енергия

В случай на извънредна ситуация, или ако човек просто е далеч от електрическата мрежа ради удоволствието от приключението, тази микро-електроцентрала може да му да се осветява или да зареди електрониката си.

Дребните устройства за слънчева енергия работят тихо и чисто, не се нуждаят от доставки на гориво, а и могат да задоволят повечето, ако не и всичките лични потребности от електричество на един човек в случай на прекъсване на захранването – или при „офгрид“ приключения. Разбира се, те не са добро решение за захранване на електрически фурни, бойлери, големи хладилници или изобщо големи уреди, но когато са съчетани с адекватни по размер батерии, тези микро слънчеви електроцентрали могат да осигурят достатъчно електроенергия за поддържане на голям брой устройства.

На пазара има голям брой дребни соларни устройства за зареждане, повечето от които стават за ежедневно зареждане на телефон, смартфон или лаптоп, но малко от тях са годи за удовлетворяване на потребностите на цяло семейство или малка група хора. В случай на извънредна ситуация вместо множество малки зарядни устройства би било по-добре да се използва един по-мощен преносим уред за добиване на на слънчева енергия, с по-големи панели и с батерия, която да позволи на устройството да служи като микро-електроцентрала за група хора.

Точно това се опитват да направят в екипа на Kalisaya. Вместо поредното малко слънчево зарядно, те са разработили преносимо устройство за соларна, което по същество би могло да замени дизеловия генератор като първи избор за “офгрид“ енергия, независимо дали става въпрос за помощ при бедствия или за забавление далеч от електропреносната мрежа. Уредът се нарича KaliPAK и представлява цялостна система за слънчева енергия, побрана в едно куфарче, която може да се разгъне и вклюи в действие лесно и може да осигури достатъчно електроенергия за всичко – от осветление до лаптопи.

kalipak-401.jpg.662x0_q100_crop-scale

KaliPAK се предлага в три различни модела, като се започне от базовия 201 (20W слънчеви панели и 192Wh батерия) и се стигне до по-мощния 601 (40W слънчеви панели и 562Wh батерията). Всичко това е побрано в куфарче с размери 33,7х33,7х14,7 см и с тегло от 6,9 кг за най-тежкия модел. Слънчевите панели, които се съхраняват сгънати вътре в кутията, могат бързо да бъдат монтирани с помощта на включено приспособление за “инсталиране“.

В момента Kalisaya набира обществено финансиране чрез Kickstarter.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*