Йордания и Израел готвят проект за обезсоляване за $900 млн.

Йордания и Израел подписаха споразумение за реализацията на проект за изграждане на инсталация за обезсоляване в залива Акаба и тръбопровод, свързващ Червено море с Мъртво море. Проектът се финансир от Световната банка.

Заводът ще бъде построен в южно-йорданското пристанище Акаба на Червено море и ще обезсолява вода, която ще бъде използвана и от израелци, и от палестинци. Саламурата, която е страничен продукт от процеса, ще бъде изпращана на север по 180-километров тръбопровод до Мъртво море.

Red_Sea_Dead_Sea_Canal

Проектът ще струва около 900 милиона долара. Неговото изграждане ще отнеме около три години.

Представители на Йордания заявиха, че двата проекта са от решаващо значение за осигуряването на източник на прясна вода за царството, изправено пред тежка водна криза, както и за съживяване на свиващото се Мъртво море.

Заводът за обезсоляване ще произвежда най-малко 80 милиона кубически метра годишно. Израел ще купуват на себестойност около 40 милиона кубически метра. Останалите ще отиват в Акаба.

Тръбопроводът ще пренася 300 милиона кубически метра вода годишно от Червено море до Мъртво море. При бъдещото разширяване се предвиждат 2 милиарда кубически метра.

Идеята за свързване на двата водни бсейна не е нова – тя се обсъжда в продължение на повече от век. За Мъртво море е установено, че намалява с по 1 метър всяка година.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*