Намаляването на хранителните отпадъци може да пести по $300 млрд. годишно

food-waste-dumpster.jpg.662x0_q100_crop-scale

Намаляването на потребителските хранителни отпадъци може да спестява на световната икономика по 300 милиарда долара годишно във времето до 2030 г. В момента една трета от всички храни, произведени в световен мащаб, се озовават на бунището, обяви една изследователска група в четвъртък.

В световен мащаб хранителните отпадъци на потребителите струват по около $400 милиарда на година. Тази сума може да се увеличи до $600 млрд. през следващото десетилетие.

Намаляването на обема на хранителните отпадъци с 20 до 50 на сто би могло да пести по 120300 милиарда долара годишно до 2030 г., се казва в доклада, изготвен от Световната комисия по икономика и климат – международна група, председателствана от бившия мексикански президент Фелипе Калдерон.

Хранителните отпадъци в развиващите се страни се дължат главно на неподходящото хладилно оборудване и лошите транспортни връзки до пазарите и преработвателните предприятия. Там наличивето на по-добро хладилно оборудване би могло да доведе до намаляване на хранителните отпадъци с 25%, тоест с една четвърт! В развитите страни пък основна причина за голямото количество хранителни отпадъци е разточителното пазаруване. Потребителите изхвърлят много храна в резултат на закупуването на твърде много продукти в магазинитер за хранителни стоки или готвенето на прекалено много храна.

Наред с подобряването на икономическата ефективност намаляването на отпадъците би имало положителен ефект за околната среда. Около 7% от всички емисии на парникови газове, което е равно на 3,3 млрд тона въглероден диоксид, се дължат на развалената храна, се казва в доклада на еколозите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*