Алжир планира да има 13,5 GW соларни PV инсталации до 2030 г.

solar-cells-191687_640

Министерството на енергетиката на Алжир публикува актуализирана „пътна карта“ за развитието на възобновяемата енергия в страната. Планът предвижда северноафриканската страна да има инсталирани 13,5 GW слънчеви PV системи до 2030 г.

Алжирският министър на енергетиката Юсуф Юсфи разкри още, че плановете предвиждат и разрабитването на 5 GW ветроенергийни системи, както и 2 GW инсталации за концентрирана слънчева енергия (CSP).

Общо взето амбицията на Алжир е да има повече от 22 GW инсталации за възобновяема енергия в срок до 2030 г., Пътната карта предвижда свързването в електропреносната мрежа на 4,5 GW нови ВЕИ инсталации до 2020 г.

Ако Алжир успее да постигне целта си, то към 2030 г. възобновяемата енергия би била отговорна за 27% от общия енергиен микс, генериран в страната. Това ще отмени необходимостта от 22 GW мощности, работещи на природен газ.

За да стимулира разработчиците и потребителите да се насочат към слънчевата енергия, правителството на Алжир подготвя преференциални изкупни цени за чиста енергия, които ще се осигуряват на база 20-годишни договори. Такива договори бяха въведени за първи път през април миналата година, но само за наземно монтирани слънчеви централи от 1 MW или повече.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*