Швейцария първa представи своя климатичен план за конференцията в Париж

high-water-141527_640

Швейцария стана първата страна, която представи план за намаляване на емисиите на парникови газове след 2020 г. Този ход е част от стремежа за постигане на споразумение за ограничаване на изменението на климата, което трябва да бъде подписано през декември на конференция в Париж.

Някои други държави – включително Китай, Съединените щати и 28-членния Европейски съюз – вече очертаха своите планове за забавяне на глобалното затопляне след 2020 г., но все още не са ги разписали и връчили официално на Организацията на обединените нации.

Планът на Швейцария сочи, че страната ще намали емисиите на парникови газове с 50 процента под нивата от 1990 г. до 2030 г. Най-малко 30 на сто от намалението ще се дължи на мерки, приложени в страната. Останалата част ще се постигне, като се инвестира в проекти за намаляване на въглеродните емисии в чужбина.

Кристиана Фигерес, ръководител на секретариата на ООН за изменението на климата, приветства швейцарския план каза, че очаква “още много … в следващите седмици и месеци”.

Страните, борещи се за постиганен а споразумение за климата, си поставиха неформален срок до 31 март за изготвяне на нациоанлни планове за намаление на емисиите и подаване на разработките до секретариата на ООН. Надеждата е по този начин по-лесно да се постигне дългоочакваното споразумение в Париж.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*