Най-евтината вятърна енергия ще се произвежда в Швеция

wind-turbine-318321

Шведското държавно енергийно дружество Vattenfall спечели търг за изграждане на вятърен парк край Дания, за който се очаква да произвежда най-евтината офшорна вятърна енергия в света, обяви Министерство на климата и енергетиката на Дания. Имено тя ще консумира електричеството, генерирано от перките.

Първите турбините за 400-мегаватовото въоръжение Horns Rev 3 ще завътрят перките си през 2017 г. по договорена цена от 10,31 евроцента за киловат час.

Намаляването на разходите в офшорната вятърна индустрия е от съществено значение на фона на стремеца на европейските правителства да ограничат субсидиите за възобновяеми енергийни източници. Средните цени се очаква да спаднат до 10 евроцента за киловатчас до края на десетилетието.

Паркът ще осигурява по-евтина енергия от новосъздадените вятърни паркове в страната и чужбина и ще помогне на скандинавската страна да достигне целта си вятърната енергия да среща 50 процента от енергийното потребление до 2020 г.

В момента вятърната енергия отговаря за около 39 на сто от потреблението на енергия в Дания.

Сделката трябва да бъде одобрена от парламента. Ако бъде одобрена, паркът ще бъде в състояние да произвежда електричество за 450 000 домакинства след вдиганетона последните вятърни турбини през 2020 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*