BASF лансира витла за вятърни турбини от епоксидна смола

BASF лансира на пазара витла за вятърни турбини, изработени от епоксидна смола. Това им позволява да са устойчиви на вибрациите и атмосферните въздействия, съобщи производителят.

Вятърната енергия е екологичен източник на енергия, но употребата на вятърната сила е предизвикателство за технологията и материалите, от които се изработват тези гигантски съоръжения. Натоварванията, на които роторните перки са подложени на 90 метра над земята са наистина огромни. Достигайки скорости до 300 километра в час, витлата се огъват с повече от метър, валят ги сняг и дъжд, а през лятото жега и ултравиолетово лъчение състаряват материалите. При тези условия всяко витло трябва да е в състояние да работи 20 години.

Като част от все по-острата конкуренция на пазара на техника за вятърни генераторни системи BASF лансира витла от епоксидна смола, стъклени и въглеродни влакна.

Конструкцията се състои от слепени тъкани от стъклени и въглеродни влакна, в които под вакуум се инжектира епоксидната смола. Получената структура осигурява стабилност и гъвкавост, като в същото време перките са тънки и леки, защото остават кухи. “Фактически това функционира на същия принцип като двукомпонентното лепило. Първият компонент се състои от синтетични смоли, а втория е втвърдителят. Когато се смесят, те се омрежват,“ обяснява д-р Грегор Даун, ръководител на екипа по развитие и маркетинг на епоксисистeми за композитни материали на BASF.

Двукомпонентната система от епоксидни смоли и втвърдители е разработена за пазара от BASF под името Baxxodur. Специалните покрития, създадени от дъщерната фирма на BASF Relius Coatings GmbH, са гъвкави, за да минимизират риска от пукнатини от вътрешни напрежения и не се отлюспват, когато перките се огъват. Освен това покритията са матови, за да предотвратят рефлектирането на слънчевите лъчи от роторните перки – отблясъците от тях са потенциална опасност за въздушния трафик.

Производственият процес на големи роторни перки може да бъде ускорен с до 30% чрез Baxxodur, твърдят от BASF. Спестяването на време също намалява производствените разходи, като едновременно увеличава производителността и прави производството на електричество от вятърната сила още по-евтино и по-високо конкурентно.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*