Британците отхвърлиха призивите за по-висок данък за дизелите

cylinders-569151_640

Британското правителство отхвърли призивите за увеличаване на данъците на дизеловите автомобили с цел намаляване на замърсяването на въздуха. Все пак кабинетът ще разгледа идеята за национална мрежа от зони с ниски емисии.

Великобритания от доста време не се вписва в лимитите на Европейския съюз за азотния диоксид, който се произвежда от дизеловите двигатели и е вреден за дихателната система, както и за един друг замърсител, известен като “дизелови прахови частици“.

През декември парламентарният одитен комитет по околната среда публикува доклад за качеството на въздуха, в който призова за по-малко благоприятен данъчен режим за дизеловите автомобили. Целта е ясна – да се „обезсърчава” притежаването на силно замърсяващи автомибили. Докладът призова правителството да въведе незабавно национална рамка за “нискоемисийни зони” и въвеждане на сертификационна програма за превозните средства, които отговарят на определени стандарти за качество на въздуха.

В своя отговор, публикуван в неделя, правителството обяви, че още през 2013 г. Е обявило, че няма планове да променя автомобилните данъци и акцизите върху горивата. Това решение ще е в сила до края на парламентарния мандат, който изтича тази година.

Все пак кабинетът посочи, че въпросните зони с ниски емисионни, които биха ограничили навлизането на дизелови автомобили, могат да бъдат включени в плановете за качество на въздуха, които следва да бъдат представени на Европейската комисия в края на 2015 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*