Подземното езеро под Африка било прекалено солено за пиене

water-fountain-582694_640

Тестовете на огромния водоносен хоризонт, който бе открит под кенийския регион Туркана, показват, че водата е прекалено солена за пиене, заяви правителствен служител в петък.

Откриването на подземното езеро с големината на американския щат Делауер по-миналата година беше приветствано като шанс сухите северни региони на континента най-накрая да променят живота си.

Към време на откриването водният министър на Кения заяви, че “новооткритото водно богатство отваря вратата ктм по-добро бъдеще за народа на Туркана и на нацията като цяло“. Ала първите резултати от тестовете на езерото, наречено Лотикипи, което е в близост до границата на Кения с Южен Судан, са разочароващи. “Водата не е годна за консумация от човека“, каза Яфет Мутай, главен изпълнителен директор на Водна служба Рифт Вали, която е отговорна за осигуряването на вода в региона.

Подземните води ще трябва да бъдат обезсолявани – скъп и енергоемък процес – преди да могат да се използват за човешка консумация, поене на добитък или напояване, каза Мутай.

Тестовият кладенец, който е с дълбочина 350 метра, показа солеви нива седем пъти по-високи от безопасната граница, разрешена от Световната здравна организация (СЗО).

Повече от една трета от 41-те милиона жители на Кения нямат достъп до чиста вода. Страната често страда от тежки засушавания, които унищожават добитъка на местните животновъди, който е основен поминък за по-голямата част от населението.

Все ощеима надежда, че други кладенци в Лотикипи ще намерят по-чиста вода, обещаха превителствените представитеи, тъй като подземният резервоар на практика се състои от множество малки подземни езера. Междувременно ЮНЕСКО – организацията, която предсотави първоначалното сателитни изображения, които доведоха до откриването на водата – в момента търси средства за национална програма за картографиране на подземните води.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*