Амстердам изнемогва откъм места за вело-паркиране, планира още 40 000

Човек може да е сигурен, че вело-културата в един град е силна, когато на хората им е трудно да намерят място за паркиране на своите колелета – и точно това се случва в Амстердам сега. Холандския град изнемогва с осигуряванетона места за паркиране на 880 000 велосипеда, които пътуват – и се паркират – по протежение на красивите местни канали. В опит да се справи с проблема Амстердам планира да създаде 40 000 нови места за паркиране на велосипеди до 2030.

bicycle-20608_640

Градът инвестирал от години в своята велосипедна инфраструктура. В съчетание с равния, удобен за велосипедистите терен това е довело до развитието на страхотна вело-култура в града. Но сега проблемът къде да се паркират всички тези велосипеди томози властите. Е, не много – те имат ясен план.

Градът току-що обяви своя план да изкопае гараж за велосипеди със 7000 места за паркиране под Иж, бившия залив (а сега езеро…), който формира крайбреживто на Амстердам“, обясняват в изданието CityLab. „Езерото образува нещо като ров около Централна гара на града, основен транзитен център и място, където е възможно да се свържат един подземен гараж за велосипеди с градската метро-мрежа. След осигуряването на общо 21 500 нови велосипедни парко-места около гарата до 2030 г. Амстердам планира да създаде два нови плаващи острова с място за по 2000 велосипеда всеки. Добавете това към 2500-те парко-места за велосипеди, които вече съществуват, и ще получите това, което е най-големият вело-паркинг в света“.

Това звучи като голямо начинание – и наистина е. Но за Амстердам то е необходимост, а не просто възможност. Велосипедите са сериозен бизнес в града, а 57 процента от местните жители използват своите колелета ежедневно, докато 43% пътуват от и до работа с велосипеди.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*