ЕС планира мащабно въвеждане на електрически коли

Стандартите за презареждане на електрически автомобили от всякакъв размер и вид трябва да бъдат готови до следващата година. Още до края на настоящата година пък следва да са готови правилата за горивна ефективност за мотори. Това е становището на Европейската комисия.

Изковавайки своята стратегия за електрическите превозни средства, ЕК е категорична, че е важно да има единен, стандартизиран интерфейс за системите за презареждане на електрическите автомобили, който да осигури оперативна съвместимост и свързаност точките за презареждане и зарядните устройства.

До края на 2010 следва да бъдат изготвени и проекто-предложения за сигурността на електрическите автомобили. Правилата за предпазване от катастрофи и потенциалните рискове трябва да бъдат сериозно обсъдени и преразгледани до 2012 г., тъй като тихата работа на електрическите двигатели създава нова обстановка за шофьорите.

Комисията ще предложи регулация за типови изисквания за дву-и триколесни автомобили, както и за четириколесните, през 2010 година, които ще наложат определени стандарти за допустимите вредни емисии. Това се отнася до скутери, мотори и четириколесни велосипеди.

Като част от общата инициатива се предвиждат и мерки за налагане на стандарти за горивна ефективност за камиони и за климатичните системи на автомобилите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*