Нов детектор надушва и разпознава източниците на метан

clouds-21156_640

Метанът е мощен парников газ, спомагащ за задържането на топлина в земната атмосфера за дълго време. Газът може да произлиза от блатата (при гниене), от газопроводи за природен газ, дълбоководните цепнатини, както и от добитъка. Разбирането за източниците на метан,и за това как се образува този газ може да даде на учените по-добро разбиране на ролята му в затоплянето на планетата.

Сега изследователски екип, ръководен от учени от Масачузетския технологичен институт, е разработил инструмент, който може бързо и точно да анализира метанови проби от околната среда и да определи как се е формирал газът. Подходът, наречен пряка абсорбционна спектроскопия чрез регулируем инфрачервен лазер, открива съотношението на метановите изотопи, които могат да осигурят „пръстов отпечатък“, по който да се направи разлика между два възможни варианта за произход: микробен, където микроорганизми, обикновено обитаващи влажните зони или червата на животните, произвеждат метан като метаболитен страничен продукт; или термогенен, при който органично вещество, заровено дълбоко в Земята, се разпада на метан при високи температури.

Изследователите вече са използвали техниката за анализ на метанови проби от различни източници, включително езера, блата, подземни води, дълбоководни цепнатини, хранопровод на крави, както и метан, генерирани от микроби в лабораторията.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*