Филм за замърсяването в Китай изчезна от Мрежата

china_smog_SXC_HU

Популярен документален филм за борбата на Китай със замърсяването се оказа недостъпен в уебсайтовете за споделяне на видео в страната в събота. Това предизвика безпокойство от страна на китайските интернет потребители, опасяващи се от ценура в рамките на една седмица от появата на филма.

Под купола“, филм на журналиста Чай Чинг, обяснява замърсяването на въздуха с обикновени и понятни думи. Филмът предизвика национален дебат след пускането на „лентата“ миналия уикенд и бързо събра стотици милиони гледания из сайтовете за видео-стрийминг.

Отстраняването му вероятно ще се разглежда като част от стремежа правителството за поддържане на социалната стабилност. Управляващата комунистическа партия описва преодоляването на замърсяването като основен свой приоритет и неотдавна обеща по-голяма прозрачност по този въпрос.

В четвъртък, по време на откриването на годишната сесия на парламента, премиерът Ли Къцян нарече замърсяването „бич върху живота на хората“ и обеща да засили усилията за борбата с него.

Показателно за чувствителността на въпроса е, че репортери от големите чуждестранни новинарски медии не бяха поканен да зададат въпроси на пресконференцията, проведена от министъра на околната среда в събота. Въпросът за филма на Чай в интернет изобщо не се появи в списъка на въпросите, зададени от журалистите.

Филмът започна да става недостъпен за най-големите сайтове за онлайн видео споделяне в страната късно в петък. До събота сутринта той се оказа недостъпен във всички основни видео сайтове, както и няколко по-малки видео сайта, а потребителите получаваха съобщение за грешка при опитите си да го гледат.

Нито интернет регулаторът на Китай – т. Нар. Администрация на киберпространството – нито Държавната служба по преста, радиото, киното и телевизията не отговарят на запитванията за коментар от страна на световните медии.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*