Щетите от бедствия ще достигнат $300 млрд. годишно

high-water-123201_640

Инвестициите в застрахователни програми за бедните фермери днес могат да спестят десетки милиарди долари през следващите десетилетия, тъй като изменението на климата разстройва моделите на отглеждане в земеделието и реколтите често биват увредени. Това заяви висш представител на ООН на конференция в Япония за готовността за бедствия.

Инвестиции от 350 000 щатски долара в предотвратяването на бедствия сред земеделските производители – включително напоителни системи, застраховки на реколтата и терасиране – са спестили приблизителен 4 милиона долара във вид на спестени разходи за хуманитарна помощ при суша или наводнение. Това разказа Ричард Чулартон, ръководител на пподелението за намаляване на риска при Световната продоволствена програма (WFP).

Застрахователните индексни системи, където земеделските стопани получават обезщетение, ако нивата на валежите или температурите преминат определен праг, са едни от най-ефективните инструменти за подпомагане на общностите при наводнения, суши и горещи вълни, казва Чулартон. „Най-бедните фермери са тези, които най-много се нуждаят от достъп до застраховане“, добавя той.

В нов доклад на ООН по повод конференцията в Сендай, Япония, е установено, че бедствията ще струват на обществото около 300 милиарда долара през годишни следващите десетилетия. Това ще са главно щети в резултата на годишните загуби.

Чулартон смята, че подобна оценка е консервативна.

Броят на бедствията се увеличава, те стават все по-мащабни и по-скъпи,“ казва Доминик Буржон, директор по извънредните ситуации за Организацията по прехрана и земеделие (FAO). „Изменението на климата увеличава честотата и интензитета на екстремните метеорологични условия, особено наводнения, суши и горещи вълни“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*