Жените в Дакар отглеждат билки благодарение на наводненията

Това се казва да превърнеш дефекта в ефект: жените в Дакар са се научили да отглеждат билки и по този начин да „оползотворяват“ местните наводнения.

Макар че крайбрежните градове на Сенегал се намират на брега на яростния Атлантически океан, местните хора се борят не толкова с приливите и отливите, колкото с наводненията от проливните дъждове.

bird-367841_640

Най-честото решение е изпомпването на водата от пороите в океана. Но един иновативен проект предлага тя да се улавя за използване в градинарството по време на периодите на недостиг на вода. Наречен „Живей с вода“, проектът се осъществява в Пикине – предградие на столицата на Сенегал Дакар. Водите от проливните дъждове се улавят и събират в големи пясъчни басейни, около които се отглеждат билки – такива като мента и босилек – а това на свой ред осигурява поминъка на някои местни жители.

Чрез използването на басейните наводненията, които доскоро са унищожавали къщи, притискали икономиката и увеличавали риска от болести, сега са преобразени в нова форма на земеделие.

Смата водна система е интересна. Водите от пороите се събират в повърхностна дренажна система, която води към подземен канал. Той се излива в естествена филтрационна система. Водата преминава през няколко водни басейна, създавайки резервари и в същото време поддържайки зелено пространство в средата на пренаселеното и прашно предградие.

Там са засадени множество полезни и лечебни растения, отглеждат се риби и водолюбиви птици.

Басейните се намират на места, които някога са били редовно наводнявани и където е имало училища и домове на хората. Наводнението през 2009 г. напълно е унищожило сградите, превръщайки зоната в открито полу-сметище, свърталище на наркомани и развъдник на комари. Съвсем не за това са си мечтаели жителите на района, които са преселници и са дошли от други места, бягайки от друг вид бедствие – екстремните суши.

Най-същественото в проекта е промяната на отношението на хората. Макар че физическият фокус на инициативата е дренажната система, успехът се дължи на местните жители, най-вече жените, когато става дума за вода, напояване и хигиена. Типично за Западна Африка е разбирането, че жените са отговорни за почистването на дома, прането на дрехите и готвенето. Те често изхвълрят мръсната вода на улицата, в океана или в откритата канализация – тъй като в повечето случаи няма дренажи, канализация и пречиствателни станции. Местните жени в Пикине обаче постепенно са възприели практиката да отделят твърдите отпадъци и да го предават на камионите за събиране на боклука, а сивата вода да изливат в дренажната система. Така околната среда е по-чиста, а хората са доволни от общата хигиенна обстановка. Много от жените са се заловили и да се научат на органично земеделие, което могат да развиват благодарение на водните басейни.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*